26 Kasım 2006 Seminer Notları

Soğukkanlılık, Fazıl Güvey ve Hüsamettin Efendi Bağlantısı, Salavat, Zengi ATA

Rahmi Oruç Güvenç’in 26 Kasım 2006 tarihinde verdiği seminerde Şefika Balaban Brandenberger alınan notlardan derlenmiştir.

Soğukkanlılık bir erdemdir. Duygunun kontrolü, şuurun devamı söz konusudur. Çok hissi davranmak şuurun zayıflaması ile olur. Tabiattan gelen imtiyazlarla bu gelişir, bu imtiyazlar var mıdır? Vardır. Allah peygamberleri diğer insanlardan farklı kılmıştır. Mürşitlerden istifa etme durumu tasavvufta ders alma, öğrenme, aynı yolda destekleme vardır. Samimiyet vardır, imkanlar sonsuzdur.

Fazıl Güvey ve Dağıstanlı Ahmet Hüsamettin Efendi

Seyit Ahmet Hüsamettin Efendi, Dağıstan’lı, Kuzey Kafkasyalı. 27. batından Hazreti Peygamber’in evladı oluyormuş. Fazıl Baba’yı irşat etmiş. Fazıl Baba mesnevi okur, keman çalar, imamlık yapmış, arıcılık yapmış, gül yetiştirmiş, aynacılık, tuğlacılık ve fotoğrafçılık yapmış. Her birinde insana ait farklı bir özellik buldum derdi.

Fazıl Güvey’in Hüsamettin efendi ile tanışması

Fazıl Bey trenle Balıkesir’e, askere gidiyor. Trende onlarca, yüzlerce asker var. Trenden iniyor. Biri Fazıl Bey’e direk gelip “sen misin” diyor, o da benim diye cevap veriyor ve O’nu alıp götürüyor. Gidiyorlar. Beyaz sakallı bir zat, gel evladım, diyor. Bu zat Hüsamettin Efendi ve askerliği boyunca iki sene Fazıl Bey devamlı buraya gidiyor. Ne düşünürsem tüm soruların cevabı geldi, diyor Fazıl Bey.

Öğretisi

Kütahya’nın Tavşanlı kazasında Fazıl Bey’i anlamıyorlardı, tasavvufun prensibi ile günlük yaşayışta aktüel İslam’ın tanıttığı görüşler arasında fark vardır. Fazil Bey selamünaleyküm der, gözünü kapatıp bağlardı. Bitince, evlatlar, ne söyledik diye sorardı.

Hazreti peygamberimizin vefatından sonra İslam’da kaos dönemi yaşandı. Kerbela olayından sonra üzüntü verici olaylar oldu. Hüsamettin Efendi ve Yaşar Nuri Öztürk’ten gelen bilgilere göre uydurma hadisler türedi.

(Abdülkadir Geylani’nin Sırr’ül Esrar adlı kitabında sayfa 149’un 1. 2. Paragrafları)

Peygamber efendimiz veda hütbesinde; Ey ehlibeyt. Allah her türlü maddi ve manevi kirden sizi temizlenmek ister. Size ve sizin içinize iki ağır hediye verilmiştir: Kuran ve ehlibeyttir, Size Ehlibeytimi şiddetle tavsiye ederim diye, üç kez söylemiştir.

Fazıl Bey salavatı şerife ile meşgul olmamızı söylerdi. Salavat getirilince Hazreti Muhammed’in hayatı devam ediyor; esenlik diliyoruz, selam gönderiyoruz.

Hud Suresi ikna için önemli, Tövbe suresinin 26. ayetinin tahlili önemlidir. Allahümme salli ala seyyidina Muhammet; namazda iki rekat arasında salavatlar da Allah ve melekler peygambere esenlik dilerler manası vardır.

Tasavvufta manevi bilgi dolu konular olurdu. İstihraç (istiğraç) denilen geleceğe yönelik görevle sevgiyle gelen bilgiler tahminler vardır.

Zengi Ata

Özbekistan’da Taşkent’te bir sufi olan Zengi Ata’nın türbesine grupla gittik. Zengi Ata, Hoca Ahmet Yesevi soyundan bir zat. Dua ederken Zengi Ata’dan bir bilgi geldi. Orada bulunan gözleri görmeyen kişilerin zor durumda olduğu ve onlara yardım edilmesi gerektiği bilgisini aldım. Etrafa sorup körlerin kaldığı yeri bulduk ki çok zor durumdalar ve gerekli bağlantıları kurduk, yardım ettik ve grup içerisinden yüklüce para toplayıp sorunlarını giderdik.

İyi işler kötü işleri götürür. Her an telafisi vardır. İyi işleri çoğaltarak kötü işleri değiştirmek mümkündür.

Etiketler: Fazıl Güvey, soğukkanlılık, Zengi Ata
İlginizi Çekebilecek Sohbet Notları

15 Ekim 2006 Seminer Notları

Sanat, yeni, çok derin duygular ortaya çıkarır. Sanatla arınma yaşanır. Resim, şiir, edebiyat insanı arındırır. Kirler temizlenir. Kirler, olması gerekenle olan arasındaki çelişkiden oluşur.

7 gün 7 gece sema

Oruç Güvenç’in 2005 yılında, İspanya Lalita’da düzenlediği 7 gün 7 gece sema etkinliğinden notlar ve izlenimler.

Son Podcast
#173 – Sema

Rahmi Oruç Güvenç’in 1 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da verdiği seminerin ses kaydının sekizinci bölümü.
Güvenç semanın tarihçesi, uygulaması ve kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor.