R. Oruç Güvenç 2007 yılından, YALOVA SEMA Zamanından Sohbet Notları

Ne konuda çalışılacak? Bazen çalışmadan geleni yaşamak da gerekebilir. Zaten o düzeye gelindiğinde istek kalmaz, kaygı kalmaz ne varsa o kalır.

Rahmi Oruç Güvenç’in 2007 yılında Yalova Gökçedere'de düzenlediği 40 gün sema etkinliğindeki çeşitli sohbetlerinde Şefika Balaban Brandenberger tarafından alınan notlardan derlenmiştir.

Boyutlar Arası Hayat-Denge ilişkisi / Niyet- Amel İlişkisi /

Boyutlar arasındaki hayatlarda kalabilmek için; olanın ve gelenin önüne yön vermeden, karışmadan içinde olabilirken, başka boyuttan gelenden de faydalanmanın imkânı açılabilir.

Niyet nedir? Mesela çalışma konusunda… Nasıl bir yön tayin edilmeli? Ne konuda çalışılacak? Bazen çalışmadan geleni yaşamak da gerekebilir. Zaten o düzeye gelindiğinde istek kalmaz, kaygı kalmaz ne varsa o kalır. Çalışsan da çalışmasan da bir olur. Bazen kelimeleri anlamazsınız da hissedersiniz.

Halden huzur bulmak, niyet, amelin önüne geçer. Şöyle örnek vereyim:

Hacca gitmek isteyen bir adam varmış, yıllarca para biriktirmiş. Tam gidecekken komşusunun çok paraya ihtiyacı olduğu bilgisi gelmiş ve parasını ona vermiş. Gidememiş. Hacdan dönen birçok kişi evine akın etmiş alınan bilgi, onun sayesinde hepsinin hac ibadetlerinin kabul edilmesiymiş. İşte niyeti fiiliyatının önüne geçmiş.

Günlük hayatta bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Neredeysen o ortamın şartlarının hazırlamış olduğu ne varsa onu almak için hayıflanmamak, üzülmemek gerek.

Etiketler: amel, niyet
İlginizi Çekebilecek Sohbet Notları

15 Ekim 2006 Seminer Notları

Sanat, yeni, çok derin duygular ortaya çıkarır. Sanatla arınma yaşanır. Resim, şiir, edebiyat insanı arındırır. Kirler temizlenir. Kirler, olması gerekenle olan arasındaki çelişkiden oluşur.

Uzun görüş, mihenk taşı, sine, aşk

Olgunluk için, olumsuz bir durumda, problem sırasında soğukkanlı ol, öfkeni kontrol et, başka açıdan görmeye çalış, uzun görüşlü ol, dar değil.

Son Podcast
#173 – Sema

Rahmi Oruç Güvenç’in 1 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da verdiği seminerin ses kaydının sekizinci bölümü.
Güvenç semanın tarihçesi, uygulaması ve kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor.