7 gün 7 gece sema

Oruç Güvenç’in 2005 yılında, İspanya Lalita’da düzenlediği 7 gün 7 gece sema etkinliğinden notlar ve izlenimler.

Rahmi Oruç Güvenç’in 30 Kasım 2005 tarihinde Teaterya İspanya'da düzenlenen 7 gün 7 gece sema etkinliğindeki sohbetlerinde Şefika Balaban Brandenberger tarafından alınan notlardan derlenmiştir.

Hastalığa karşı davranış

Hastalık geldiği zaman onu yok etmeye çalışıyoruz. Geri plandaki sebepleri araştırmayı unutuyoruz. Olayları akışa bırakmayı bilmeliyiz. Gelen o küçük hastalık (ateş vb.) büyük hastalıkları önleyebilecektir. Mesela yüksek ateş sifilis mikrobunu yok ediyor. Chamolu’nun [Güney Amerika’lı bir şaman] dediği gibi doğaya karşı müdahale ile değil, doğayla iç içe, aynı yönde davranabilsek geleni görebileceğiz. Dervişe yakışan, olan olumsuzluklara “tüh” dememek, yapacağını yapmaktır.

Saadet nedir? Olana şikayet etmemek, ağır işlerine rıza, ıslah edilmesine gayret.

Derviş

Derviş, kapı eşiği anlamındadır. Mahfviyetkârdır, herkes üzerimden geçebilir anlayışındadır. Ancak ona saygıdan üzerine basılmaz. Üzerinden atlanır. Dervişlikte yarış vardır. Tevazuda yarıştır bu. Yoklukta varlık. Filibeli Ahmet Hilmi’nin Amak- Hayal kitabında, “bende hiç bir şey yok” diyor. Önce bunu teoride kabul ediyor. Benden ortaya çıkan Allah var, anlayışı ile hakikata ulaşılıyor. Ve bu hal her an yaşanır hale gelir. Her an salatta olmak gibidir.

La ikrahe fiddin [Bakara, 256]: dinde zorlama yoktur. Herhangi bir kişiyi niye namaz kılmıyorsun, diyerek suçlamak yoktur. Belki o kişi daimi namazda olabilir. Dervişe yakışan herkesi eren görmektir. İrşat görevi istisna! Bazı temellere inanmak için ihtiyacımız var. Ya biz yaşayacağız, ya da güvenilir insanların yaşadıklarına bağlantı kurulacak. Bu bizimle inanmayan insanlar arasında kalkan vazifesi görür.

Kişi, kendi yaşadıklarını irşat için başkalarına anlatabilir!

 

Etiketler: derviş, hastalık, sema
İlginizi Çekebilecek Sohbet Notları

25 Kasım 2006 Seminer Notları

REBAB, ŞÜPHE, İMAN ve ASR SURESİ; Gönül Bekleme, ASR ve HUD ve Kehf Sureleri, İKNA, EMİN İnsan, İkiden Bire ulaşma

Son Podcast
#173 – Sema

Rahmi Oruç Güvenç’in 1 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da verdiği seminerin ses kaydının sekizinci bölümü.
Güvenç semanın tarihçesi, uygulaması ve kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor.