Karagöz

Hakikat perdesi ezelden Allah’ın hükmüdür. Her neye iman ile bakarsan görünür hale gelir. Cihanı gaflet perdesi istila etmiş, imanla bakan az.

Oruç Güvenç ve Yaşar Güvenç Karagöz oynatıyor. Ağustos 2014. Yalova, Gökçedere. 99 Gün sema buluşması.
Aşağıdaki metin Rahmi Oruç Güvenç’in 5 Nisan 2010 tarihinde, Zürih'te yaptığı bir sohbette Şefika Balaban Brandenberger tarafından alınan notlardan derlenmiştir.

Nakşi sunun remzi der hüsnüne rûyet perdesi
Hace-i hükmü ezeldendir hakikat perdesi

Her neye iman ile baksan iş olur aşikar
İtmiş cihani istila hab-i gaflet perdesi

Pence-i ali-aba’da müstakim ol Kemteri
Gösterir vahdet ilen kalktıkça kesret perdesi

Allah’ın sanatının aşkı; (sun) yazar şekil haline getirir; güzelliğin perdeye aksetmesi gibi. Hakikat perdesi ezelden Allah’ın hükmüdür. Her neye iman ile bakarsan görünür hale gelir. Cihanı gaflet perdesi istila etmiş, imanla bakan az. Hz. Peygamber (sas) ve ailesi üzerinde istikamet üzere ol Kemteri; Allah’ın kemter kulu. Çokluk perdesi kalktıkça o tevhitte, birlikle gösterir, birlikle görülür (5 Nisan 2010, Zürih).

Seminer sonrası bir Hint restoranında buluşmuştuk. Diğerleri konuşmaya dalmışken biz de Oruç Abi ile kendi halimizde, tatlı tatlı sohbete koyulduk. Bu şiiri de Turgut Baba Oruç Abi’ye söylemiş. İkisine de güzel Allah rahmet eylesin.

Etiketler: karagöz
İlginizi Çekebilecek Sohbet Notları

7 gün 7 gece sema

Oruç Güvenç’in 2005 yılında, İspanya Lalita’da düzenlediği 7 gün 7 gece sema etkinliğinden notlar ve izlenimler.

15 Ekim 2006 Seminer Notları

Sanat, yeni, çok derin duygular ortaya çıkarır. Sanatla arınma yaşanır. Resim, şiir, edebiyat insanı arındırır. Kirler temizlenir. Kirler, olması gerekenle olan arasındaki çelişkiden oluşur.

Arif, iman, sanat, tefekkür

Mevlevilik’te gönül bekleme adında bir uygulama vardır. Burada bütün dikkat gönlün manevi yapısına yöneltilir. Bütünlük içinde olan yüce kudret düşünülür.

Son Podcast
#173 – Sema

Rahmi Oruç Güvenç’in 1 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da verdiği seminerin ses kaydının sekizinci bölümü.
Güvenç semanın tarihçesi, uygulaması ve kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor.